UFÓ 51-es körzet

UFÓ 51-es körzet

Aki nem bírja az emelkedőket, viszont nagyon szereti a futóhomokot, esetleg a sárban dagonyázást, nem fél a vaddisznóktól, viszont szereti a csendet, annak biztosan tetszeni fognak az UFÓ túrakörök, amelyek érintik az ócsai láperdőt, a pótharaszti erdőt vagy éppen az öreghegyi pincesort.

Negyedik túrakörünk magáról az UFÓ egyesületünkről kapta az elnevezését. Teljesítését a körzetünkre jellemző terepviszonyok az időnként mély süppedős-, vagy máskor futó homok, valamint a ragadós sár vagy éppen a szintén kihívást jelentő susnyás nehezíti meg. A körzeten belül pedig furcsa dolgok történhetnek, de térképünk segítségével reméljük senki sem fog eltűnni! A mi útvonalunk ugyan nem Nevadában van, de azért érintünk egy harci gyakorlóteret és megkerülünk egy titkos régi szovjet katonai objektumot is, ahol ki tudja milyen tevékenységek folytak….
Aki még több bizalmas infót szeretne megtudni a körzetről annak feltétlenül ajánljuk, hogy teljesítés előtt keresse fel az on-line lexikot is:
https://hu.wikipedia.org/wiki/51-es_k%C3%B6rzet

Ez az instant kör is a Gólyafészek cukrászdától indul és a célállomás is itt található. Célbaérkezés várható idejénél érdemes figyelembe venni a cukrászda nyitvatartási idejét.

Útvonal főbb látnivalói és ellenőrzőpontok

Református templom
Református templom
Alsópakony
Alsópakony
Katonai gyakorlótér
Katonai gyakorlótér
Katonai gyakorlótér ellenőrzőpont
Katonai gyakorlótér ellenőrzőpont
Édesházi pihenőhely
Édesházi pihenőhely
Gázpászta kereszteződés
Gázpászta kereszteződés
Inárcsi-frissítőpont
Inárcsi-frissítőpont
Besnyő ellenőrzőpont
Besnyő ellenőrzőpont
Selyemrét
Selyemrét
Selyemréti ellenörzőpont
Selyemréti ellenörzőpont
Selyemréti tanösvény
Selyemréti tanösvény
Láperdő
Láperdő
Babádi út - ellenörzőpont
Babádi út - ellenörzőpont

Itt csatlakozik be a kistestvér Kosbor kör útvonala is. Haladva a füves alig kitaposott részen, az út nekivezet egy bozóttal övezett patakmedernek, amely mellett párhuzamosan kijutunk ismét a főútra. Ott rögtön egy balos kanyarral indulunk be a város felé, immár ismét a sárga turista jelzésen. De nem kell itt sokat menni közúton, mert kb. 50 méter múlva egy bal fordulóval visszatérünk a földes útra, amelynek vonalát követve már bejutunk a városba. Ez a futóversenyünkön indulóknak ismerős szakasz lehet. A sárga jelzésen haladva elmegyünk a város egyetlen gólyafészke mellett, mely az utolsó lakóház előtt egy póznán van. Innen már aszfaltos út vezet vissza a városba. Az első kereszteződésnél jobbra a templom felé tartunk, mely előtt elsétálva balra kanyarodunk a célunk, a Gólyafészek cukrászda felé.

Kaszálórét
Kaszálórét
Ócsai templom
Ócsai templom
Gólyás pózna
Gólyás pózna

Táv: 52,1 km
Szintemelkedés: 229 m
Futó szintidő: 9 óra
Túra szintidő: 12 óra

A túra útvonala egy részen a piros/zöld jelzést és a sárga jelzést is érinti. Ezen kívüli részeken útvonaljelző tábla/felfestés is kihelyezésre került, de a GeoGo alkalmazás pontosan végig vezet a távon. Mivel a túrakör tájvédelmi körzetben is halad és fokozottan védett területeket is érint, ezért kérjük a sporttársakat a természet fokozott védelmére. Ne térjetek le a kijelölt útvonalról!

Ócsai Tájvédelmi körzet
Ócsai Tájvédelmi körzet
Nevezési díjak: – Teljesítés érem nélkül: 1.000 Ft – Teljesítés éremmel: 3.000 Ft

Főbb látnivalók: Református műemléktemplom, Tájház, Alsópakony, Édesházi pihenőhely, Pótharaszti ősborókás, Csévharaszt, Duna-völgyi főcsatorna, Ősgyep, Selyem-rét, Láperdő, Öregfalu

Rajt/cél: Gólyafészek cukrászda

Ellenörzőpontok:
1. Alsópakony
2. Katonai gyakorlótér
3. Édesházi pihenőhely
4. Csévharaszt
5. Gázpászta kereszteződés
6. Bagolyvár panzió
7. Besnyő
8. Selyem-rét
9. Babádi út

UFÓ 51-es körzet

Útvonal leírás letöltése (PDF)

UFÓ 51-es körzet érem